Renovera vs bygga nytt

Många kämpar säkert med den eviga frågan: renovera upp eller bygga nytt? För oss var det egentligen inte ett så svårt beslut, dels pga ekonomin men också dels på min ideologi att skapa nytt liv i gammalt. Vi valde ett hus som behövde mycket jobb men gav oss också möjligheten att sätta vår egen prägel på vårt hem. I slutändan skulle de säkert gått snabbare att bygga nytt än att renovera. Efter knappt 2 år så börjar insidan av huset vara någorlunda färdigt, sen har vi tillbyggnaden, fasaden, trädgården etc...
Men det finns en hel del charm, enligt mig, med att renovera och dessa tänkte jag ta upp:

Vintage 

Med ett gammalt hus får man den naturliga vintage-stilen helt gratis. Golven är färdigt slitna med en härlig vintage-stil. Kostade oss bara ett par 100 € för att putsa upp husets alla trägolv. Men de är också mycket opraktiska med alla springor. Det är innte alla förskoleelever som måste förklara att de inte kunde göra färdig läxan eftersom nålen försvann mellan golvplankorna.

Den gamla stilen på fönster, menar då T-modellen, har jag börjat gilla allt mer och mer. De är stora  i förhållandet till rummen och härligt låga vilket ger ett intressant intryck i rummet. Därför är de också på samma gång opraktiska då man inte kan lägga normalstora köksbänkar eller bord under dem. Om jag skulle göra ett nybygge skulle inte T-modellen varit mitt förstahandsval.


Intressanta lösningar

När man renoverar upp kommer man aldrig få helt som man vill. Om man inte beredd att kompromissa så ska man inte renovera. Här har vi våra mest intressanta och lyckade lösningar: spott-lådan & garderobsdörren.

Bakom spottlådan döljer sig värmerören till övervåningen. Eftersom jag vägra ha de framme fick vi hitta på en lösning till problemet. Dessa "problem" gör att man får tänka kreativ och utforska. Strukturen som framhävdes på väggen var en mycket positiv överraskning. En av våra favoriter.




En annan favoritlösning är garderobsdörren i Leos rum. Eftersom maxhöjden är1,80 m passade ingen normal dörr. Dörren vi använde oss av hittades i huset och sparades i samband med rivningen. Ett sätt att återbruka material i renoveringen.




Karaktär

En annan charm är husets karaktär. Rummen har en speciell  karaktär när de är indelade i två delar pga sovalkoverna. Inte är de nu så praktisk men lite unika och har sin charm. En nästan hundraårig stockvägg kan man inte heller få i ett nybygge.


 Huset vårt har mycket charm och karaktär med knarriga golv och allt som är snett. Men det är vårt hem, med vår stämpel.

Kommentarer

Populära inlägg